Meeloopdag in baak

Op 30 januari 2024 kregen we een exclusief inzicht in een veelzijdige opdracht onder leiding van Jan-Willem! Hij nam ons gedetailleerd mee door het complexe proces van een eindmeting en een visuele eindinspectie in de context van asbestsanering.

De aftrap begon met de eindmeting, gericht op de daarvoor uitgevoerde binnensanering. Deze specifieke sanering viel onder risicoklasse 2 en omvatte de asbestsoorten Chrysotiel en Crocidoliet. De gesaneerde oppervlakte bedroeg 1,2 m2 en betrof de toiletruimte van een bewoond huis. Onder het toilet bevond zich een buis met 10%-15% Chrysotiel en 5%-10% Crocidoliet. Jan-Willem plaatste aan het begin van het proces twee pompen die gedurende 2 uur moesten draaien. Na deze periode werden de pompen teruggebracht naar de bus. Jan-Willem inspecteerde de filters onder de microscoop, waarbij het filter er schoon uitzag. De inspectie werd goedgekeurd, en de saneerders hebben goed werk afgeleverd.

In de periode van het wachten zat Jan-Willem niet stil. Enkele huizen verderop stond een twee-onder-een-kapwoning. Hier voerde Jan-Willem een visuele eindinspectie uit, iets minder complex dan de eindmeting. Opnieuw trok hij zijn asbestbeschermingspak en bijbehorende accessoires aan. Visueel controleerde hij of het asbest zorgvuldig was verwijderd en of er geen restanten rondom het huis lagen. Ook hier waren de asbestsoorten Chrysotiel en Crocidoliet aanwezig, ditmaal met asbestgehaltes van 2%-5% en 0,1%-2%. De saneringswerkers hadden ook hier nauwgezet werk verricht, en deze inspectie werd eveneens met succes goedgekeurd.

Tot slot was het een erg leerzame en interessante inkijk. De asbest is op milieuvriendelijke wijze verwijderd. En de bewoners kunnen weer zonder zorgen hun huis betreden. 

Scroll naar boven